En el fresc de l'astronomia (imatge núm 1).mostra a ésta fent girar una esfera armilar, instrument científic utilitzat per a representar els moviments dels cossos celestes, el seu estudi estava lligat a la navegació científica de l'època dels descobriments.
L'autor és Rafael de Sanzio (1483-1520) i acompanya el fresc que ja hem estudiat a l'aula L'escola d'Atenes. Tota l'estança ha estat decorada amb temes relacionats amb diferents formes de coneixement: teologia, filosofia, astronomia... baix el punt de vista del platonisme cristià.
Amb estes imatges Rafael, vol posar en manifest les idees del renaixement, l'antropocentrisme, òn l'èsser humà és el centre de l'univers i capaç de crear tota mena de coneixements.
L'escola d'atenes (1510-1511)
Obra semicircular, de gran format (mesura base 7,7 metres). Encarregat pel papa Juli II i realitzada cap al 1510. En este fresc resumeix a la perfecció les característiques de la pintura de Rafael: colors suas, excelent utilització del dibuix i la perspectiva i una adequació de los personatjes , distribuits en grups, dins d'un espai arquitectònic representat mitjantçant la persperctiva cònica frontal.
L'obra presenta una simetria central molt cuidada, ón el centre de la composició coincideix el Punt principal de la Perspectiva amb els personatges protagonistes de les mirades, les dos figures centrals, Plató i Aristòtil.
Personatges:
Rafael, representa al fresc diferents personatges representants dels pensadors clàssics anteriors al seu temps. Al centre del a composició tenim als dos grans filòsofs de l'Antiguitat, Plató, amb una posició molt estàtica, que amb la mà dreta senyala el cel i Aristòtil senyala cap a Terra. A la dreta d'Aristòtil, vestit de taronja, es troba Socrates i més a la dreta Euclides, pensador cintític.
També hi ha dos astrònoms: Zoroastre, és plamast de cara i amb una esfera celeste i Tolomeu, amb una corona en al'lusió als reis egipcis d'aquest nom, aguanta el globus terraqüi, símbol de la seva teoria que la Terra era el centre de l'univers.
A l'esquerra de l'espectador hi ha més pensadors com Epicus que es preocupa de la felicitat de les persones, per això està envoltat de gent jove i més abaix es troba Pitàgores, representat amb l'acció d'escriure. Damunt d'un peu de marbre es troba Arquímedes i Heraclit amb la fesomia de Miquel Àngel, es mostra pensatiu i molt quiet asegut sobre l'escla.
Comentaris iconogràfics i compositius sobre el fresc:
Este document realitza un estudi més exaustiu sobre el tema
http://antonifields.googlepages.com/66.LESCOLADATENESRAFAEL.doc http://ies.car.edu/Departaments_archivos/Socials/HARafaelSanzio.pdf
http://www.xtec.es/~avalmana/art/escuela%20atenas.htm
Personatges:
Les estàncies dels Museus Vaticans:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada